четвъртък, 9 май 2013 г.

Пресвета Богородица "Умножителка на хлябове" - помага в бедност и криза, за насъщния хляб, за работа, за плодородие

Оптинският старец Амвросий багословил игумена на Белевския манастир Иларий да нарисува за него съвършенно нова икона. Иконата била наречена "Умножителка на хлябове", и той искал да покаже, че Божията Майка помага на хората не само за душевно спасение, но и в материалните дела. Към иконата можем да се обръщаме при житейски нужди, да молим Пресветата Дева за осигуряване на насъщния хляб, препитание, за покровителство над посевите и за плодородие. Молитвата на Божията Майка пред Нейната икона "Умножителка на хлябове" помага в бедност и икономическа криза.

Как иконата защитава вас и вашите близки

Молитвата пред иконата на Божията Майка "Умножителка на хлябове" отдавна е защитница на земите от бедни реколти. И сега там, където има опасност реколтата да бъде унищожена от стихии - суша или наводнения, се отслужва молебен пред иконата "Умножителка на хлябове".

За какво  помага молитвата пред иконата
Молитвата пред иконата на Божията Майка "Умножителка на хлябове" помага да не се допусне слаба реколта - след есенните селскостопански работи може да се помолим за плодородието на земята, за добра реколта, за спасение от суша или поройни дъждове. Пред иконата "Умножителка на хлябове" съшо така се молят за благословия на труда, за щедър плод и добри резултати.

Молитва

О, Пресвета Дево Богородице, Премилостива Владичице, Царице на Небето и Земята, благоустроителнице на всеки християнски дом и семейство, благословение за трудещите се, неистощимо богатство за нуждаещете се, Нахранваща сираците и вдовиците, и на всички хора. Хранителнице наша, родила Хранителя на Вселената и наша Умножителка на хляба! Ти, Владичице, изпращаща Своето майчинско благословение над градовете, селата и нивите, и над всеки дом,  Твоето упование търсим. И затова с благоговеен трепет и съкрушено сърце смирено Те молим: бъди на нас, грешните и недостойни Твои раби мъдра Домостроителница, устройваща нашето битие. Пази всяка общност, всеки дом и семейство в благочестие и Православие, единомислие, послушание и доволство. Бедния нахрани, възрастните подържай, младенците възпитавай, всички вразуми и към Господа призови; "Хлябът наш насъщний дай нам днес!" Съхрани, Пречиста Майко, Твоите хора от всякакви нужди, болести, глад, град, огън, от всякакво лошо обстоятелство. Ходатайствай за мир и велика милост за нашите земи, домове и семейства, за всяка християнска душа и за цялата наша страна, за да Те славим, Премилостива Хранителнице наша, сега и винаги и во веки веков. Амин.
Икона Божией Матери  Спорительница Хлебов
История на иконата

Историята на създаването на иконата на Божията Майка "Умножителка на хлябовете" е тясно свързана с житието на йеромонах Амвросий Оптински, канонизиран от Руската православна църква в чин преподобен.
При стареца Амвросий, който има голям принос за руската свята литература, идвали хора от всички краища на Русия. Идвали за съвет, за благословение, с молба за помощ. С голямо внимание той се отнасял към вдовици и момичета, останали сираци. За тези жени и момичета, които нямали семейства и дом, и желаещи да живеят тихо и скромно, с благословението и напътствията на преподобния Амвросий били основани православни женски общежития.  Техните жителки постоянно се намирали под духовното ръководство на оптинските старци. Голяма прозорливост и удивителна, чиста нежност се съвмещавали в стареца Амвросий, благодарение на което той успявал да облегчи най-тежката мъка и да утеши най-скръбната душа. Той имал огромно духовно влияние не само бърху братята от манастира, но и върху хора с всякаво звание и положение. Въпреки своята немощ и болести, които го приковават на легло, той от сутрин до вечер приемал посетители, и тази дейност продължила почти 30 г.
Според биографията на стареца и други документи, в момента на замисъла за тази икона стареца бил вече много тежко болен. Предчувствайки смъртта си, той сърдечно и усърдно се молил на Пречистата за бъдещата съдба на обителта, за това да бъде с нея, когато вече го няма.
За това, как е възникнал в Амвросий този образ на Божията Майка е описал отец Ераст, който водел кореспонденцията на стареца. Той пише, че когато някой жител на северните райони на Русия, където има богата реколта имал проблеми, той виждал великолепни, простиращи се до хоризонта черноземни полета. Тогава му дошла мисълта, че руския народ, на който Господ дал такова богатство, може да изрази своята благодарност на Богородица.
С такава мисъл за това, че в Русия - страна на земевладеци, няма икона за благословение на реколтата и плодородието на земята, дошъл човек, в килията на стареца през октомври 1889 г. В същата година преп. Амвросий помолил за копие на иконата на Божията Майка, която се намирала в Болховския Богородичен женски манастир. Копието било готово през февруари 1890 г.  Старецът помолил на гърба на иконата да напищат Умножителка на хляба.
Новата икона "Умножителка на хляба" била донесена на стареца, и скоро след това тя започнала да проявява чудотворни способности, а копията направени от нея също се оказали чудотворни.
Сега на светите мощи на преп.Амвросий Оптински може да се поклоним във Веденский собор на Оптинската пустиня. В северната част, около ковчежето с мощите сияе образа на "Умножителка на хлябовете".

Ден на почитание
15 октомври

6 коментара:

  1. Не зная дали съществува по - подходяща икона и история на икона от тази , в предвид обстоятелствата и събитията в страната ни о по света ! Благодаря ви !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, така е! Надявам се повече хора да се обърнат към вярата и чистотата на Божествения свят и да знаят, че има кой да се погрижи за нашите ежедневни нужди.

      Изтриване
  2. Дали е възможно сайта да подреди иконите на Пресвета Богородица според датата на почит към иконата, за да знаем в кой ден коя икона на Божията майка се отбелязва, без да се налага да разглеждаме всичките. И ако имате възможност осъвременявайте и с не толкова известни Нейни икони, например намиращи се в Русия, които също имат дни на почит. Ще ви дам за пример един сайт, в който можете да сверявате такива икони: https://www.facebook.com/divnoediveevo

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за линка, благодаря и за препоръките. Ще се опитам да добавя етикети и по дати!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за усилията, които сте положили. Пожелавам Ви успех :)

      Изтриване
    2. Благодаря! Нека Божията Майка ви помага и закриля!

      Изтриване

Страници

Страници