четвъртък, 4 април 2013 г.

Икона на Божията майка Утоли моята печал

Икона на Божията майка Утоли моята печал


Иконата на Божията Майка "Утоли моята печал" се почита като чудотворна и молитвата пред  нея помага да се избавим от душевна скръб и погубващата сърцето страст. В самото име на тази икона е заключен дълбокия смисъл на иконата - в нашите страдания и тревоги можем да се уповаваме на Божията Майка - Главната Ходатайка пред Господ Бог. Нейната любов е безгранична, и там където е слаб човек благодатната защита на Божията Майка го вдига отново на крака.

Как помага иконата

Името "Утоли моята печал" говори само за себе си. Пред този образ се молим, когато сърцето ни е изпълнено с мъка и скръб, когато е необходима поддръжка в беда или в сложна ситуация. Когато се обръщат към Богородица и Иисус Христос хората се надяват да се излекуват от отчаянието, да получат вътр. покой и хармония. Пред тази икона можем да се молим, когато ни се струва, че завинаги сме загубили радостта и щастието.
Пред тази икона застават страдащи с молба за изцеление от физически недъзи, с молба за успех и благополучно разрешение на настоящия проблем.

Тази икона е близо до обикновния народ и се смята за икона застъпница за всеки човек. Иконата на Богородица 'Утоли моята печал' била пренесена в Москва от казаците през 1640  г. в дар на първия руски цар от династията Романови и била поставна в храм Св. Николай.
През 1760 г. иконата изцелила жена от знатен произход, която страдала от тежка болест. Никакво лечение не и помагало, и веднъж в съня си тя чула глас, който я приканил да отиде в църквата, където се съхранявала иконата на Божията майка 'Утоли моята печал'.Пренесли болната в църквата, но като видяла всички икони там, болната не могла да разпознае образа на Девата от съня. Тогава свещеника помолил да му донесат всички старинни икони на Богородица, които съхранявали в църквата. Като видяла иконата Утоли моята печал, жената се провикнала - тя е! След молебена, жената се завърнала здрава в къщи.
Денят за почит към иконата е 25 януари.

Чудеса 






Молитва
Тропар
Глас 3:
Утоли нашата болка, Ти, която успокояваш  всяка сълза от лицето на земята, прогони всяка болка от човека, и скръбта на грешниците унищожи,  Света Майко.

Молитва

Ти си надежда на хората по всички краища на Земята, Пречиста Майко Богородице, моя радост! Не се гнуси от мене, скврния, в дръзновенна молитва, недостойно за устата ми, се моля: угаси греховния пламък и ме поръси с покаяние, душевните и телесните язви излекувай, облекчи, Владичице, болката, утеши бурята  от нечисти нападения, Пречиста, отмий тежестта на греховете ми, и угаси мъката , в сърцето ми. Моля се, за Твоята милост до последното ми дихание, Всеблагословнная! Амин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Страници

Страници